Hvorfor køber Barry ikke vindmøllecertifikater?

Følg

De fleste danske elselskaber køber vindmøllecertifikater på deres kunders vegne. Det gør Barry ikke.

Et vindmøllecertifikat garanterer, at der produceres nok vindstrøm til at dække ens strømforbrug, men det er desværre ikke ensbetydende med, at den strøm, man faktisk bruger, er produceret af vindmøller. Det er nemlig ikke muligt at adskille strømmen i elnettet på baggrund af, hvordan den er produceret, fordi al strøm blandes, før den når ud til forbrugeren. Det betyder, at ens personlige CO2-udledning ikke automatisk falder, eller at man rent faktisk bidrager til den grønne omstilling, bare fordi man har købt et vindmøllecertifikat - selvom det kan være nærliggende at tro.

Hos Barry mener vi, at man er nødt til at se på, hvor grøn strømmen faktisk er i det øjeblik, hvor man bruger den, hvis man vil gøre en indsats for at mindske sit klimaaftryk. Derfor giver vi vores kunder nem adgang til data, der viser, hvor grøn strømmen egentligt er i løbet af et døgn, så man får mulighed for at planlægge sit forbrug herefter. Afhængig af vind og vejr svinger andelen af strøm produceret af vedvarende energikilder mellem 0% og 100%, så hvis alle forbrugere begynder at tage dette med i overvejelse, når vaskemaskinens skal tændes eller elbilen skal oplades, kan vi udnytte det mest muligt, når strømmen rent faktisk er grøn.

Hvis du er kunde hos Barry, får du altså adgang til data, der viser, hvornår strømmen er grøn. Men du får også en konkret fornemmelse af, hvor meget strøm du rent faktisk bruger, fordi vi afregner vores kunder i real tid. Det betyder, at du hurtigt kunne se det, hvis du i en periode fx har været lidt for ivrig bruger af tørretumbleren i stedet for at hænge tøjet til tørre, og dermed tror vi også, at vil være nemmere at holde de gode, klimavenlige vaner ved lige. Vi tror nemlig, at nøglen til klimabevidst forbrug er, at gøre strømforbruget mere konkret - og det bliver det, når man kan tjekke sin app og se, hvor grøn strømmen er i løbet af dagen, og hvor mange penge man har brugt på strøm dag for dag.

Vi synes, at man skal tage ansvar for sit klimaaftryk ved at bruge strøm, når den rent faktisk er grøn, fremfor at købe et certifikat som garanterer grøn strøm, men som reelt ikke ændre ved, hvordan strømmen i dine stikkontakter er produceret. Vi arbejder desuden på at gøre det muligt at kompensere for sin CO2-udledning udløst af elforbruget ved at støtte CO2 venlige projekter såsom plantning af træer - alt sammen gennem vores app.

Modsat mange andre elselskaber tjener Barry ingenting på vores kunders strømforbrug. Vores eneste indtjening er det månedlige abonnement på 29 kr, og derfor har vi intet incitement til få kunderne til at bruge mere strøm - vi synes kun, at det er godt, hvis vores kunder bliver mere nøjsomme og bevidste strømforbrugere.